Dünyanın en büyük sosyal ağının kurucusu Mark Zuckerberg, dünyanın en büyük politik arenalarından birine girmeye hazırlanıyor. San Francisco Chronicle’ın haberine göre Zuckerberg özellikle Silikon Vadisi’ni yakından ilgilendiren konularda teknoloji dünyasını koruma ve geliştirmeye yönelik adımlar atabilmek amacıyla politik bir oluşumun kurucuları arasında yer almaya hazırlanıyor.
Bu, 28 yaşındaki Zuckerberg’in adının politika ile anıldığı ilk durum değil. Daha önce New Jersey valisini evinde, ABD Başkanı Obama’yı ise Facebook’un Kaliforniya’daki merkezinde ağırlamıştı. Her yıl milyarlarca dolar lobi harcaması gerçekleştiren Silikon Vadisi’nin politik gücünü bir adım daha artırmasına yönelik olan bu hamle ABD hükümetinin teknoloji ve internet şirketlerini ilgilendiren önemli konularda sektörün sorunlarını daha yakından takip etmesini sağlamayı amaçlıyor.
Zuckerberg’in başını çekenler arasında yer aldığı oluşumun gündeminin ilk sırasında yer alan konu ise göçmenlik reformları…
Zuckerberg’in üniversite döneminde oda arkadaşı olan Joe Green’in öncü olduğu Silicon Valey SuperPAC adlı oluşuma şimdiden milyonlarca dolarlık yardım yaptığı iddia ediliyor. SuperPAC, üst dzey yeteneklere sahip göçmeleri ABD’ye çekmek için yeni bir düzenleme yapılması için çalışmalarda bulunacak.
SuperPAC’in önem verdiği diğer bir konu ise eğitim. İş günü sadece ABD dışında sağlamanın mümkün olmaması nedeniyle, ülkedeki eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünen oluşum bu öncelikli konuların yanı sıra ekonomi ve bilimsel araştırma fonları konusunda da çalışmalar yürütecek.
Şu anda dünyada hakim olan yasa ve düzenlemelerin teknoloji ve internet dünyasını kapsamak konusunda yetersiz kaldığı bilinmeyen bir durum değil. Doğası gereği çok hızlı gelişen bu alanlarda tüm sorumluluk hükümetlere kaldığında kayda değer gelişmelerin hayata geçmesi çok zaman alıyor. Bu anlamda bu sektörün önderlerinin öne çıkıp gerekli düzenlemelerin gerçekleşmesini sağlaması son derece mantıklı ve pek çok farklı sektör tarafından uygulanan bir yöntem.
Merak edilen soru ise teknoloji dünyasının devlerinin, kendilerini anlamakta zorlanan hükümetler tarafından gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmesini ne oranda sağlayabilecekleri…