NestivityTwitter’da etkileşim kurmanın şifrelerini ortaya koyuyor.
Bir marka için Twitter’daki etkileşimini artırmak nasıl mümkün olabilir? Bu soruya yanıt arayan Nestivity adlı oluşum geçtiğimiz Perşembe günü yayınladığı liste ile Twitter’da en yüksek etkileşim değerlerine ulaşan markaları açıkladı. Araştırma sonucu hazırlanan rapor, markaların etkileşimde üst sıralarda yer almak için nasıl aktivitelerde bulunduklarını ve daha düşük seviyede etkileşime sahip markaların neler yapması gerektiğini ortaya koydu.
25 markanın seçimi, markaların Twitter’da müşteri, ürünün gönüllü avukatları ve kanaat önderleri ile nasıl ilişki kurduklarını araştıran bir rapor sonucuna paralel olarak gerçekleştirildi.
Evolve Capital Inc. ve UCLA Anderson School of Management’dan Dr. Natalie Petouhoff tarafından yürütülen araştırma kapsamında Twitter’da en çok takipçisi olan 100 marka incelendi. Bir aydan biraz uzun bir süre devam eden araştırmada 739 bin tweet analiz edildi.
Nestivity’nin kurucusu ve başkanı olan Henry Min araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada “Çoğu markanınTwitter’ı pazarlama faaliyetlerini göze sokmak için kullandığını gördük. Bunu yaparken de hiçbir şekilde tüketicinin dinlenmemesine ve kamuoyu oluşturma çabasına girilmemesine rağmen tüketicileri etkileme arzusunda olduklarını gözlemledik” diyor. Bu tarz yaklaşımların Twitter aracılığıyla marka ve müşteriler arasında kurulması mümkün olan etkileşimi baltaladığını belirten MinTwitter’ın bir tek yönlü iletişim aracı olmadığına dikkat çekiyor.
Araştırma sonucunda ilk beş sırada yer alan Notebook of Love (@Notebook), Disneywords (@disneywords), ESPN (@ESPN),PlayStation (@PlayStation) ve Disney (@Disney) en yüksek etkileşim değerlerine ulaşan hesaplar oldu.
Çıkan sonuçlar arasında en dikkat çekici olanlardan biri, Twitter’ı en sık kullanan ilk 100 içindeki markalardan hiçbiri etkileşimi en yüksek olan ilk 25 arasında yer almıyor oluşu. 6 ila 20 dakika arası bir tweet gönderilen bu hesaplar, atılan tweet sayısının yoğunluğunun tek başına bir getirisinin olmadığını kanıtlıyor.
Takipçi sayısının fazlalığına ilişkin olarak yine çarpıcı değerler ortaya koyan araştırmaya göre, daha fazla takipçi sayısı, daha çok etkileşim anlamına gelmiyor. Örneğin ilk 25’te yer alan markaların her biri 1 milyonun üzerinde takipçiye sahipken, aynı durumun listeye dahil olmayan markalar için de geçerli olduğu görülüyor.
Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka sonuca göre en çok paylaşılan tweet’ler beklendiği gibi görsel öğeler içerenler oldu. Buna göre kullanıcılar tarafından paylaşılır hale gelen tweet’lerin yüzde 76’sı fotoğraf, yüzde 18’i ise video içeriyor. Tweet göndermek için ideal zaman ise en çok etkileşimin yaşandığı 14:00 ve 17:00 saatleri.
Araştırmanın tüm sonuçlarını ilgili infografikte bulabilirsiniz.