[ad_1]
SpaceX, kısa süre önce tarih yazmış ve uzaya ilk defa insan çıkarmıştı. Ancak firma duymuyor. Şimdi uzaydan internet projesi için kalkış yapıldı.
SpaceX, kısa süre önce daha tam dört defa kullanılmış Falcon 9 rokete yüklediği 60 adet Starlink uydusunu daha alçak dünya yörüngesine sorunsuz olarak göndermeyi başardı. Bu son görev ile beraber yörüngedeki operasyonel Starlink uydu sayısını 480‘e yükselten (Prototipler ile 482) şirket, hep söylediğimiz bu yüksek görülen rakama rağmen halen hedefinin çok ama çok gerisinde yer alıyor. Çünkü firma alçak dünya yörüngesine tam 42 binden fazla uydu fırlatmayı hedefliyor. İlk büyük hedefi olan 12 bin uydunun yarısını 2024 itibariyle yörüngeye yerleştirmiş olmayı planlayan firma, Starlink ile oldukça uzun vadeli düşünüyor. Bu görevde de Crew Dragon görevinde olduğu gibi kullanılan Falcon 9 roketin dikey olarak otonom deniz istasyonu üzerine indirildiği belirtmek gerekiyor. Firma artık bu konuda hemen hemen hiç hata yapmıyor. Firma bu sayede uzayı daha ekonomik hale getiriyor. Bu arada son kalkıştaki 60 uydunun antenleri güneşi yansıtmasın diye özel bir sistem de kullanılıyor. Biliyorsunuz uydular güneşi yansıttığı için dünyadan uzay gözlemlemeyi zorlaştırıyor. Bu konuda ciddi eleştiriler geliyor.
Successful deployment of 60 Starlink satellites confirmed pic.twitter.com/adsQIKfT0F
— SpaceX (@SpaceX) June 4, 2020
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SpaceX, Starlink projesi tam olarak neyi hedefliyor?
Bilmeyenler için bu proje için resmi kurumlardan izinler alan şirket, daha önce de aktardığımız üzere yörüngeye konulacak binlerce uydu ile internet erişiminin olmadığı yer bırakmak istemiyor. SpaceX’in başındaki isimlerden Gwynne Shotwell, kişilerin internet için şimdi ödedikleri paraya tam 5 ila 10 kat daha hızlı internet sunacağız diyor. Bu gerçekten güzel görünüyor. Firmanın ufak çaplı bölgelere internet vermeye yaz sonunda başlayacağı yönünde bilgiler de geliyor. Bunun için kullanıcıların özel modüller satın alması gerekiyor.
[ad_2]
Bu yazı alıntıdır. Kaynak linle buradan ulaşabilirsiniz.