Bilgisayarın başına ilk kez oturduğunuz, çevirmeli ağdan İnternet’e ilk bağlandığınız veya ilk cep telefonunuzu elinize aldığınız anı düşünün. Muhtemelem büyük bir heyecan ve merak duydunuz. Peki bu yeniliklerin çağ değiştirecek kadar önemli teknolojiler olduğunun kaçımız farkına varabildik? Kaçımız bu küçük kız kadar iddialı tahminler yapabildik?
[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0RgsQgLlm9A]
Birileri daha farklı bir dünya hayal etti, teknoloji gelişti, cihazlar değişti, işlevler birleşti ve nihayet bugün geldiğimiz noktada vücudumuzun bir uzantısı olmaktan çıkan cihazlar, gerçek anlamda uzvumuz haline geldi.
Minority Report‘u ya da TED’deki “Altıncı duyu” videosunu izleyip bizim kadar heyecan duyanlar, uzun süredir bu yeniliklerin kitlelere inmesini sağlayacak haberi merakla bekliyordu. Müjde Google’dan geldi: Google Glass nihayet hazırdı ve onu denemek isteyen ilk kaşiflerini bekliyordu.
Yalçın daha önce SXSW’deki demosunu yazmıştı, ama Google’ın Glass’ı tanıtan resmi videosunu kaçırdıysanız, ona da bir göz atalım:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6BTCoT8ajbI]
Google, Şubat ayında Glass’ı piyasaya sunulmadan önce satın alıp deneme olanağı vereceği 8.000 kişiyi, “Glass’ınız olsaydı ne yapardınız?” sorusuna verdikleri yanıtlar arasından eleme yaparak seçti. Bu olanağı ifihadglass.netsitesindeki projeyle kazananlardan biri de biz olduk.
“Biz” kimiz? Farklı coğrafyalardan her tür insanın deneyimlerini sonraki nesillere bir vakıf aracılığıyla aktarmayı amaçlayan, “Sonsuz Akıl” projesinin yaratıcılarıyız. Bu proje bu yazının konusu değil, o yüzden bağlantıyı kurmakla yetineceğim: Deneyim aktarımını merkezine alan bu projeyi tanıtmak için Google Glass deneyimini başka insanlarla paylaşma fikri bizi çok heyecanlandırdı.
Mayıs sonu, Haziran başı gibi bir Kickstarter projesi ile Glass’ı New York’ta denemek isteyen “geek”lere çağrıda bulunacağız. Onlara bu sayfanın tepesindeki videoda olduğu gibi, “Yine teknolojik bir milat yaşıyoruz ve gelin Glass’ı gözünüze takıp, videonun kahramanı kız gibi, bu teknolojinin geleceğini tahmin etmeye çalışın.” diyeceğiz. Kickstarter projesinin çıktısı, 10, 20, 30 yıl sonra bu milada şahitlik etmiş insanların tarihe not düşmesi anlamına gelen bir belgesel olacak.
Bigumigu’ya özel hazırladığımız üç yazılık dizinin ikincisini Glass’ı teslim alıp Kickstarter projesini başlattığımızda, üçüncüsünü ise belgeseli çekerken yazacağım.
Glass keşfinden paylaşacağım yeni haberlerde görüşmek üzere.