[ad_1]
Gemius Ülke Müdürü İdil Kesten, Webrazzi Dijital 2020‘de Covid-19 döneminde içerik tüketimi ve dijital reklamlara dair dikkat çekici veriler paylaştı.
Pandeminin yarattığı yeni kullanıcılar ve erişim rakamlarını açıklayan Kesten, 4G’ye geçilmesiyle görülen yeni kullanıcılardaki çift haneli büyümenin 2018 ve 2019’da paralel büyümeye dönüştüğünü hatırlattı. Pandemiyle birlikte yeni kullanıcılarda tekrar yükselme gördüklerini belirten Kesten, Şubat 2020’de 54.6 olan yeni kullanıcı sayısının Mayıs 2020’de 55.7 milyona ulaştığını söyledi.
İdill Kesten toplamda 1 milyondan fazla yeni internet kullanıcısına erişildiğini belirtirken, erişim oranlarını da açıklamayı ihmal etmedi.
Gemius Ülke Müdürü’nün paylaştığı verilere göre, mobile kıyasla bir süredir kan kaybeden PC, tekrar toparlandı.
İnternette geçirilen sürede de önemli artışlar görüldü.Tüm internet kullanımında 27 saat ile Nisan’da zirveye ulaşılırken, Mayıs ayında bu metrik 26 saatte düştü Yine de şubata kıyasla kişi başına geçirilen sürenin yüzde 30luk artış gösterdiğini söylemek mümkün.
Gemius verilerine göre yükselen içerikler arasında e-bankacılık siteleri 31,5 milyon kullanıcı, yüzde 52 büyüme ile ilk sırada yer aldı. Yemek endüstrisi ise 15 milyona ulaşan erişim sayısı ve %52 büyüme ile 2. “Eve yemek siparişi alışkanlığından uzaklaşmak zorunda kaldık.” diyen Kesten, “eğlence ihtiyacını yemek yaparak giderdik” yorumunda bulundu.
“Sinema izlerken seçici olduk ” yorumunu yapan Kesten, yüzde 30’luk büyüme 9 milyonluk erişime dikkat çekti. Erişim rakamları kapsamında süpermarket hem şaşırttı hem şaşırtmadı diyen Kesten, 2019 yılında hayat kurtaran e-ticaret platformlarına yatırım yapan market zincirlerinin hem dijital reklamlara hem de teknolojiye yaptığı yatırımı pandemi döneminde geri kazandığını belirtti. Kesten, Turizm ve Otomotivdeki daralmaya da dikkat çekti.
Yükseliş kalıcı mı?
28 milyona ulaşan e-bankacılık sektörüne karşı 50 yaş üzerinin ön yargılı yaklaştığını dile getiren Kesten, 50 yaş üzeri kullanıcıların e-bankacılığa alıştığını ve yüzde 15’lik büyüme gerçekleştiğini söyledi. Aynı şekilde c-2 c-1 segmentinin dijital bankacılığa önyargı ile yaklaştığını belirten Kesten, hem zorunluluktan hem de bu süreçte gelişen farkındalık ile bu kategorilerde anlamlı yükselişler görüldüğünü söyledi. Kesten, kamu bankalarının yaptığı değişikliklerin bu konuyu desteklediğini de sözlerine ekledi. Gemius’a göre; e-bankacılıkla tanışan kullanıcılar vazgeçmeyecek
E-süpermarket sektöründe ise 13.5 milyon yükseliş gerçekleştiğini açıkladı. Ramazan ve evde sıkılma nedeniyle Mart ve mayıs ayında düşüş görüldüğünü de belirtti. Kesten, bu kolaylığı yaşayan belli yaşın üzerindeki sınıfların kullanmaya devam edeceğini, büyümenin kalıcılığını ön gördüklerini açıkladı.
Kesten, “E-kamuda zirveyi gördük” yorumuna bulundu. E-devlet 35.6 milyonluk gerçek ziyaretçi ile bu konuda zirveye yerleşirken, eğitim alanında Mart ayında zirveye yerleşen EBA ile dijital kanallardan iyi bir eğitim sağlanacağı görüldü. Buna göre çalışan kitlelerde doktora ve master imkanların görülmesiyle yükselişin kalıcı olacağı düşünülüyor.
Mayıs ayında değişen ruh haliyle birlikte, evlerden ofislere geçiş başlarken otomotiv sektörü toparlandı. İkinci el araç arayışıyla beraber hem otomotiv hem de ilan sektörü artış gösterdi.
Görüntülü görüşme sektöründe Zoom, Skype ve Hangout kullanımı yaygınlaştı. Skype 3.1 milyon kullanıcıdan 5.5 milyon kullanıcıyla Türkiye’de en yaygın kullanılan araç olurken, Hangout, kullanıcı sayısını 3 milyondan 4.4 milyona taşıdı. Zoom, ise kullanıcı sayısını 20 kat arttırarak 200 binden 4 milyon kullanıcıya ulaştı. Bu sayede Zoom, hem Hangout’u hem de Skype’ı solladı.
Ocak 8,7 milyon kullanıcıya sahip olan TikTok mayıs ayında 13,9 milyona ulaşarak büyüme kaydetti. Mart-Nisan-Mayıs ayında 6,1 milyon kullanıcıya ulaşan Netflix ,2019 yılında yaptığı yatırımın meyvesini topladı. 5milyonluk kullanıcı tabanına sahip olan Spotify ise Mayıs 9.3 milyon ile yüzde 100 artış gösterdi. Fizy’nin de Ocak 2020’ye kıyasla yüzde yüzün üzerinde artış gösterdiğini belirtelim. Bu dönemde kullanıcı tabanını 800 binden 900 bine taşıyan Tinder’ın elindeki büyümeyi başkası almış olabilir.
Gösterimlerde ise Mart ayına kıyasla Mayıs ayında düşüş görüldü. Şubat ayı ile Mart karşılaştırıldığında ise Mart ayının artış gösterdi.
Ekonomide durgunluk ve duraksama yaşanırken, Pandemi etkisiyle PC tarafındaki kampanyalarda yavaşlama görüldü. Mobilde ise yavaşlama yaşanmadı.
Kampanya yatırımlarında ise ilk negatif etki turizm sektöründe görüldü. Mart ayında Turizm sektöründe yüzde 21’ilik daralma görülürken, otomotiv ve kişisel bakım alt kategorisi olan kozmetik sektöründe de daralma gözlemlendi.
Tüm endüstrilerde ise Nisan ayında yüzde10 küçülme görüldü.Buna rağmen ev dekorasyonu endüstrisi, artış gösterdi. Konuşmasında markaların iletişim stratejilerine değinen Kesten, sektör öncülerinden bahsetti. Finans sektöründe ilk olarak BKM’nin 25 Mart ise Akbank’ın iletişimine pandemiyi dahil ettiğini söyledi.
Telekom sektöründe ilk olarak 21 mart Turkcell bu konuda adım atarken, 23 mart Türk Telekom ve 30 mart Vodafone reklam iletişimlerinde pandemi gerçeğini kullandı. 18 mart’ta Migros, 20 mart’ta Digitürk ve 21 mart’ta ise Arçelik pazarlama süreçlerinde pandemiye yer verdi.
[ad_2]
Bu yazı alıntıdır. Kaynak linle buradan ulaşabilirsiniz.