[ad_1]
Toplu yaşam alanı yöneticilerine CRM’den finans yönetimine, iş takibinden elektronik güvenlik sistemlerine kadar entegre çözümler sunan Apsiyon, gerçek kullanıcı verilerinden oluşan Koronavirüs Dönemindeki Sosyal İzolasyonun Toplum Yaşamına Etkisini araştırdı. 1 Ocak – 30 Nisan 2020 tarihleri arasındaki verilere göre hazırlanan araştırmada 756 bin konutun alışkanlıkları değerlendirildi.
2020’nin ilk dört aylık sürecindeki dairelerin misafir ağırlama oranları, taşınma oranları, illere göre aidat ortalamaları ve değişen aidat ödeme alışkanlıkları, doğalgaz ve su faturalarında yaşanan artışlar ve komşuların birbirinden hangi konularda yardım istediği gibi birçok konu araştırmada yer alıyor ve sonuçlara baktığımızda ilginç verilerle karşılaşıyoruz.
Aidat ödeme oranları yüzde 20 düştü
Ülke genelinde aidat ödeme oranlarının ocak ayından bugüne ciddi anlamda düşüşte olduğunu söyleyebiliriz. Ocak ayında yüzde 86,4 olan aidat ödeme oranı nisan ayına geldiğimizde yüzde 66,8’e geriliyor. Üstelik her ay bir öncekinden daha düşük olduğunu göze çarpıyor. Yaklaşık yüzde 20’lik bu düşüş, kişilerin gelir kaybı yaşadığı ve önceliklerinin değiştiği konusunda ipucu veriyor.
İl bazında aidat ücretlerine baktığımızda ise en yüksek ilin 660,70 TL ile İstanbul olduğunu görüyoruz. Onu Ankara, İzmir, Konya ve Bursa izliyor. En düşük aidat ücretine sahip il ise 65,20 TL ile Osmaniye oluyor. Nevşehir, Zonguldak, Bolu ve Düzce de aidat ücretlerinin düşük olduğu iller olarak karşımıza çıkıyor.
Doğalgaz faturaları geçen yıla göre daha yüksek
Daire başına doğalgaz faturası ortalamalarında da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ciddi bir yükseliş var. Örneğin; Ocak 2019’da ortalama 318,60 TL olan fatura oranının bu sene ocak ayında 364,70 TL’ye ulaştığını görüyoruz. Aylık olarak havaların ısınmasıyla bir düşüş yaşansa da genel olarak geçtiğimiz seneden daha fazla doğalgaz faturası ödüyoruz.
Nisan ayı su faturası, diğer aylardan daha düşük
Su faturaları için de durum doğalgaz faturalarına benziyor. 2019 ve 2020 Ocak aylarında birbirinden çok farklı olmayan faturalar, zaman ilerledikçe bir sonraki sene yükselmeye başlıyor. Ancak burada ilginç çekici bir nokta var, zira nisan ayında faturaların bir hayli düştüğünü görüyoruz. Bu da kişilerin daha tedbirli olmaya başladığını gösteriyor.
Komşum Var’da en çok talep edilen ürün: Ekmek
Apsiyon’un geçtiğimiz haftalarda yayına aldığı Komşum Var özelliği de bazı ilgi çekici sonuçların ortaya çıkmasına neden oluyor. Komşum Var’da en çok talep edilenler ekmek, maske, WiFi şifresi, şarj aleti, maddi yardım ve Türk kahvesi olurken, Apsiyon kurucu ortağı Kudret Türk‘ün de söylediğine göre çamaşır makinesi hortumu, merdane, okey takımı ve tavla gibi ilginç istekler mevcut. Bu da kişilerin evde daha fazla vakit geçirmeye başladığının bir kanıtı aslında.
Misafir ağırlama ve taşınma oranlarında düşüş
Son olarak konut sakinlerinin bu dönemde misafir ağırlama oranlarının yüzde 39,6 oranında azaldığını ve taşınma oranlarının ise bir önceki senenin aynı dönemine göre 16,2 azaldığını hatırlatalım.
[ad_2]
Bu yazı alıntıdır. Kaynak linle buradan ulaşabilirsiniz.