[ad_1]
Kürşat Ceylan, Gökhan Meriçliler ile Sadık Ünlü uzun yıllardır arkadaş… Henüz üniversite öğrencisiyken tanışmış, görme engelliler konusunda teknoloji geliştirmeye başlamışlar. Daha önce kapalı alanlarda navigasyon sistemi, sinema salonlarında sesli betimleme gibi işler üzerinde çalışmışlar. Ama üç ortak asıl başarıyı dünyanın en akıllı baston olarak adlandırılan ve 37 ülkede kullanılan WeWalk‘ta yakaladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tahminlerine göre dünyada 284 milyon kişinin görme engelli kişi var. Görme engelli yerdeki engelleri fark edebilmek için bir bastona ihtiyaç duyuyor. Akıllı baston WeWalk da 19. yüzyıldan beri basit formatta kullanılan bu aleti oldukça yetenekli bir hale getiriyor. Ürün, Imperial College ve Münih Teknik gibi dünyanın önde gelen üniversiteleriyle teknoloji iş birliği yapıyor. Yaklaşık bir sene önce piyasaya sürüldü. Görme engellilerin önlerine çıkan engelleri algılayıp uyarmasını sağlıyor. Yani direk, ağaç dalı gibi engelleri algılıyor ve kullanıcıyı uyarıyor. Bunun yanı sıra telefona bağlanma ve farklı uygulamalarla entegrasyon olmak üzere üç özelliği ön plana çıkıyor. Ama ürünün en önemli yanı, sürekli yeni teknolojik özelliklerle güncellenebiliyor olması. Tıpkı akıllı telefonlar gibi…
“Baş hizası görme engelliler için önemli…”
Kurucu ortaklardan Kürşat Ceylan, “Görme engelliler için dünyada akıllı baston örnekleri olduğunu vurguluyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “O bastonlar pahalı ve ihtiyacı tam karşılamıyor. Daha çok yerdeki engelleri algılıyor. Baş hizası engeller de çok önemli. Yerdeki engelleri aşmaya çalışırken, başımızı çarpıyoruz.” Bluetooth ile WeWALK mobil uygulamasına bağlanıyor, görme engelli kullanıcının cep telefonuna hiç dokunmadan, bastonu üzerinden navigasyon almasını, toplu taşıma entegrasyonu ile çevresindeki durakları ve duraklardan geçen otobüslerin saatlerini öğrenmesini sağlıyor. Bu özellik 1500’den fazla şehir için geçerli. Alexa sesli asistana komutlar vermesini sağlıyor.
Ortaklar Young Guru Academy (YGA) mezunlarından… Son dört yıldır bunun üzerine çalışıyorlar. Bu işin temeli onların görme engelli okullarda okuyan çocuklara bağımsız hareket dersleri verdikleri döneme dayanıyor. Oradaki deneyimleri bu ürünü geliştirirken oldukça işe yaramış. Sadece Türkiye’de değil, dünyadaki bütün görme engellilere ulaşıp onların birçok sorununu çözecek köklü çözüm üzerine kafa yormaya başlamışlar.
YGA ve Emre Zorlu’nun desteği
Ceylan bir buçuk yıllık çalışma sonrasında akıllı baston üretim aşamasına geldiklerini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “YGA’da mentorum Emre Zorlu idi. Projeye başlamadan önce Vestel’in çamaşır makinesinin görme engelliler tarafından kullanıp kullanılamayacağı sorusunu sormuştum. Bunun üzerine kafa yormuştuk.”
Diğer kurucu ortak Sadık Ünlü ise öncelikle hackathon düzenleyerek Türkiye’nin dört bir yanından genç mühendisleri bu ergonomik beyaz bastonu bugüne uygun dönüştürecek teknolojik fikirler üretmeye davet ettiklerini anlatıyor. Ürünün Ar-Ge’si YGA’da yapıldı, ürün geliştirme ise Vestel tarafından gerçekleştirildi.”
“Endüstriyel tasarımın en gözde eseri”
Ürünün tasarımı ise Mete Mordağ tarafından yapıldı. WeWalk’un mümkün olabilecek en yalın haline dönüştürmeye çalıştığını anlatıyor. Bu ürünün yeni çözümler geliştiren, sosyal yaşamı ileri götüren fikirler arasında olduğunu söyleyerek WeWalk’u bu yaklaşımın en gözde eserlerinden biri olarak tanımlıyor.
WeWalk, 2018’de ABD’nin inovasyon alanındaki en prestijli ödüllerinden biri olan Edison Altın Ödülü’ne layık görülmesinin yanında Time tarafından 2019’un en iyi icatlarından biri oldu. Ayrıca bu sene Fast Company tarafından dünyayı değiştiren teknolojiler kategorisinde örnek gösterilen ürün kategorisinde yer alıyor. WeWalk ekibi üç yıl üst üste dünyanın en prestijli ödüllerini Türkiye’ye getirdi.
Bir günde en fazla fonlanan kampanya oldu
Bu ödüller de bir tesadüf değil. Zaten bunun bir rastlantı olmadığı 2016’da Turkcell’in Arıkovanı kitlesel fonlama kampanyasında ilk ipuçlarını vermişti. 24 saat içinde 140 bin liralık destek bulmuştu. Bu, bir günde en fazla fonlanan kampanya olmuştu.İki gün içinde 200 bin lirayı geçti ve ve fonlama süreci sonunda 289 bin 971 lira destek toplamıştı.
5 milyon liralık tohum yatırımı
Geçen haftalarda 750 bin dolar yani yaklaşık 5 milyon liralık bir yatırım aldığını duyurmuştuk. Bu yeni yatırım Vestel Ventures, Agah Uğur, Ali Karabey, Burak Sevilengül, Erinç Özada, Orhan Ayanlar, Sanem Bilgin Erkut, Shishir Malhotra ve Uzay Kozak gibi önemli isimlerden alınmıştı. Şirket, bunu global pazarda büyümesi ve teknolojisini geliştirmesi için kullanılacak. Hedefleri, görme engellilerin tek bir yerden bütün teknolojiye ulaşabilmesini sağlamak ve ‘hub’ oluşturarak onların kişisel asistanı haline gelmek.
[ad_2]
Bu yazı alıntıdır. Kaynak linle buradan ulaşabilirsiniz.