[ad_1]
30. yaşını dolduran Microsoft Solitaire’ın aylık 35 milyon kullanıcıya sahip olduğunu bugün sizlere aktarmıştık. Bu haberimizde ise 40. yılını kutlayan bir başka efsane olan Pac-Man oyununa ve Pac-Man ile ilgili önemli noktalara yakından bakıyoruz.
40 yaşındaki Pac-Man ile ilgili 20 önemli detay
- Oyun dünyasının en popüler yapımlarından biri olmayı başaran Pac-Man, o dönemde henüz 24 yaşında olan Toru Iwatani isimli bir geliştirici tarafından tasarlandı.
- Toru Iwatani 2020 yılında Wired’a yaptığı bir açıklamada oyunun ilk etapta kadın kullanıcılar için geliştirildiğini belirtti.
- Iwatani, oyunun ve karakterlerin daha tatlı görünmesi adına canlı renkler ve büyük gözler gibi detaylar kullandı.
- Oyunda yer alan hayaletler farklı isimlere sahip. Oyundaki 4 hayalet Blinky, Pinky, Inky ve Clyde isimleri ile adlandırılıyor ve her biri farklı özelliklere sahip. Blinky isimli hayalet sürekli Pac-Man’i takip ederken, Pinky isimli hayalet ise Pac-Man’i tuzağa düşürmeye çalışıyor. Inky isimli hayalet Pac-Man’in bulunduğu konuma göre rastgele hareketler yaparken Clyde ise Pac-Man sol alt köşeye gittiğinde ona yakınlaşıyor.
- Pac-Man’in güç haplarını alarak süper güçlü hale gelmesi fikri Popeye karakterinin ıspanak yiyerek güçlenmesi ve Japon kültüründe yer alan “kokoro” yani yaşam gücü fikrinden esinlenerek bulunmuş.
- Pac-Man oyunun yer aldığı ilk makine Tokyo Shibuya’da bulunun bir sinema salonunda 22 Mayıs 1980’de ilk kez kullanıma sunuldu.
- 1980 yılının Ekim ayında ise ABD’de kullanıma sunulan Pac-Man, kısa süre içinde popüler bir oyun haline geldi.
- Oyunun orijinal adı aslında Puck Man’di fakat oyunun ABD distribütörü konumunda bulunan Midway firması, Puck kelimesinin başka anlamlar da taşıyabileceğini düşünerek oyunun adını Pac-Man olarak değiştirdi.
- Oyunda seviyeler arasında geçiş yaparken Pac-Man’in hayaletleri kovaladığı kısa animasyon videoları bulunuyor. Bu videoların oyun dünyasında kullanılan ilk “cutscene” yani oyun içi videolar olduğu düşünülüyor.
- Oyunun kullanıma sunulmasından sadece bir yıl sonra 100 bini aşkın satış gerçekleşti ve her hafta 250 milyondan fazla defa Pac-Man oynandı.
- Popülerliğini yan ürünler ile perçinleyen ve bir maskot haline gelen Pac-Man, yemek kutuları, şaka kitaplar, tişörtler, masa oyunları ve pijamalar gibi lisanslı ürünler ile kullanıcılarının karşısına çıktı.
- Pac-Man oyunu için “Mastering Pac-Man by professional blackjack player Ken Uston” isimli bir strateji rehberi hazırlandı ve 1 milyondan fazla kopya sattı.
- Pac-Man 40 yıllık tarihi boyunca pek çok dizi ve filmde de karşımıza çıktı. Adam Sandler’ın başrolünde yer aldığı “Pixels” isimli film Pac-Man’den ilham alınarak çekildi. Filmin içinde Pac-Man’in yaratıcısı Toru Iwatani’nin küçük bir rolü olduğunu da ekleyelim.
- 1999 yılında Billy Mitchell isimli bir oyunca ilk kez Pac-Man’de tam puan aldı. Oyundaki tüm noktaları, güç haplarını hayaletleri ve bonusları yiyerek bölümleri tamamlayan Mitchell, 3,333,360 puan aldı. Oyunda yer alan bir hata nedeniyle bu puanın üzerine çıkılamıyordu.
- Oyunun ABD distribütörü konumunda bulunan Midway, Ms Pac-Man, Pac-Man Plus, Jr Pac-Man ve Baby Pac-Man gibi devam oyunları yapmayı denedi fakat bu oyunlar başarılı olmadı.
- Oyunlar başarılı olmasa da Ms Pac-Man oyunu sunduğu başarılı labirent yapısı ve hayaletlerin daha iyi bir yapay zekaya sahip olması nedeniyle beğeni topladı.
- 1982 yılında ise Hanna-Barbera tarafından Pac-Man, Ms Pac-Man ve Pac-Baby karakterlerinin yer aldığı bir çizgi film çekildi.
- Toru Iwatani 2007 yılında Pac-Man’de geri döndü ve Xbox için geliştirilen Pac-Man Championship Edition’ın geliştiren ekip arasında katıldı.
- Pac-Man bugüne kadar pek çok başka oyun içinde de yer aldı. Bu oyunlar arasında Everybody’s Golf, Mario Kart Arcade GP ve Street Fighter X Tekken yer alıyor.
- 40. yılını kutlayan Pac-Man, Twitch platformu ile geri dönüyor. Bandai Namco ve Amazon Games bugün yaptıkları bir açıklama ile “Pac-Man Live Studio” isimli bir Pac-Man oyununun Twitch platformunda oynanabilir olacağını duyurdu.
[ad_2]
Bu yazı alıntıdır. Kaynak linle buradan ulaşabilirsiniz.