[ad_1]
Ünlü rapçi Travis Scott geçen haftalarda verdiği konseri 12,3 milyondan fazla kişi tarafından izlendi. Şaşırtıcı, ama gerçek. Günümüzün en popüler oyunu Fortnite içinde verilen konser, sadece 10 dakika sürdü. Twitch ve Youtube’da da yayınlandı.
Minecraft‘ta bulunan özel sanal kulüp Club Matryoshka, Nisan ayında 24 saatlik sanal müzik festivaline ev sahipliği yaptı. Mekanda ses sahneleri, DJ kabinleri ve dans pistlerine kadar her şey vardı. Bu yöntem katılımcıların müziğin keyfini diğer festival katılımcılarıyla sanki aynı konserindeymiş gibi çıkarmasını sağladı.
Yeni formüller…
Yukarıdaki iki örnek de Covid-19 salgını nedeniyle yerel barlardan müzik festivallerine kadar sosyal ve kültürel aktiviteler yeniden kurgulanmaya başladığını gösteriyor. Sanal etkinlikler, sokağa çıkma yasakları ve sosyal mesafelenmeden ötürü eve kapanan insanlara yeni bir alternatif oluyor. 2026 yılına kadar yüzde 10,3’lük bir büyümeyle 2,3 milyar dolara ulaşması beklenen eğlence sektörü dijital etkinlikler ve sanal sosyalleşme için formüller olgunlaştırıyor.
Hem sosyalleşmek hem de bir şeyler yemek içmek isteyenlerin uğrak yeri barlar da yeniden tasarlanan mekanlar arasında… Bu kültürün yaygın olduğu Londra’da bir bar müdavimleri için rutinlerini tekrar yaşatmak adına VR teknolojisinden yararlanıyor. Avustralya, Almanya, Birleşik Krallık ve ABD’de 102 şubeye sahip BrewDog ise her şube için sanal bir bar oluşturuyor. Müdavimlerin bağlanabileceği dijital bir ortam sunuyor.
Seyahat endüstrisi de değişiyor
Seyahat endüstrisi aynı zamanda sanal tatiller geleceğine bakmak için dijital destinasyonları araştırıyor. Seyahat şirketi Brown ve Hudson‘ın kurucusu Philippe Brown, “Farklı teknolojilerin sanal dünyaya yakınlaşması seyahat gerçekliğine ciddi ve heyecan verici bir alternatif yaratabilir. Brown, “ Aileleri için özel olarak oluşturulan bir ülkeye sanal seyahat deneyimi yaratmayı planlamaya başladık. Müşterilerimizden bu yönde talepler alıyoruz” diye açıklıyor.
Aynı şekilde, yerel turlara çıkmak ve müzeleri ziyaret etmek gibi seyahatin merkezinde yer alan kültürel etkinlikler de sanal platformlarda yer buluyor. Örneğin Nintendo, Animal Crossings: New Horizons‘da mevsimsel etkinlikler düzenledi. Mayıs ayının ilk haftasında oyuncular, ada turuna çıkmak ve Mayıs Günü’nü kutlamak için davet edildi. Bu ayın sonuna kadar, balık, böcek ve fosilleri izlemek adına oyun içinde yer alan müze sergilerine giderek Uluslararası Müze Günü’nü kutlayabilecek. Nisan ayında ise oyuncuların Getty Müzesi’ndeki arşivinden ünlü sanat eserlerini görüntülemesine ve toplamasına izin verdi.
Online etkinlik girişimlerine 3 ayda 30 milyon dolardan fazla yatırım
Sanal etkinlikler yaygınlaşırken servis sağlayıcıları da yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Geçen hafta sanal etkinlikler düzenlemek ve bu etkinliklere katılan toplulukları yönetmeye yardımcı olan Bevy, Accel liderliğindeki B Serisi yatırım turunda 15 milyon dolar yatırım aldı.
Merkezi Mountain View, California’da bulunan ve hem Çin hem de Tayvan’da ekipleri olan bir yaşındaki sanal etkinlik girişimi Run The World ise Andreessen Horowitz (a16z) ve Founders Fund’ın liderliği üstlendiği A Serisi yatırım turunda 10,8 milyon dolarlık kaynak sağladı.
Önde gelen bir diğer online etkinlik servisi Hopin ise 20 Şubat’ta Accel’den 5 milyon pound yatırım aldı. Online etkinlik servisilerinin şu dönemdeki ilk yatırımı olarak Hopin’i paylaşmamız mümkün.
Diğer taraftan ülkemizde hizmet veren girişimler de bu alana hazırlık yapmaya başladı. Farklı boyutlardaki ve kategorilerdeki etkinliklerin a’dan z’ye yönetilmesini ve katılımcıların etkinliklerde interaktif bir deneyim elde etmesini sağlayan yerli girişim Holacon ise Holacon Live Event özelliği sayesinde kullanıcıların etkinliklerini sanal dünyada diledikleri gibi özelleştirmelerine olanak sağlanıyor.
Webrazzi olarak 10 Haziran’da online olarak gerçekleştireceğimiz Webrazzi Dijital için dikkat çeken networking imkanının da bulunduğu servislerle kendi altyapımızı sizlere sunacağız.
[ad_2]
Bu yazı alıntıdır. Kaynak linle buradan ulaşabilirsiniz.